- Hybride warmtepompen die het gasverbruik van een woning drastisch kunnen beperken, zijn honderden euro’s goedkoper dan een jaar geleden, zeggen marktpartijen.
- Dit komt omdat het nieuwe kabinet-Schoof de verplichte aanschaf van een hybride warmtepomp heeft geschrapt in haar hoofdlijnenakkoord.
- De industrie had de productie opgeschroefd naar aanleiding van de verwachte verplichting die voormalig minister van Volkshuisvesting De jonge vanaf 2026 wilde doorvoeren.
- Lees ook: Warmtepomp levert minder rendement op als het vriest: zoveel duurder ben je uit
Hybride warmtepompen zijn honderden euro’s in prijs gedaald sinds het nieuwe kabinet-Schoof plannen om de aanschaf vanaf 2026 verplicht te stellen, heeft geschrapt. Leveranciers van warmtepompen schroeven hun prijzen omlaag om hun enorme voorraden alsnog te kunnen slijten.
Dat blijkt uit een rondgang van het AD.
Het vorige kabinet Rutte IV wilde vanaf 2026 de aanschaf van een hybride warmtepomp, verplicht stellen op het moment dat huishoudens hun cv-ketel gingen vervangen. Al waren er uitzonderingen voorzien voor monumenten en appartementen en in gevallen waar de terugverdientijd langer dan 7 jaar zou zijn.
In tegenstelling tot een volledig elektrische warmtepomp, waarmee je helemaal van het gas af kan, werkt een hybride warmtepomp samen met de cv-ketel. Hij verwarmt de woning door energie van buiten te gebruiken, de cv-ketel springt bij. Op die manier kan naar schatting 60 procent worden bespaard op aardgas, volgens voorlichtingsinstantie Milieu Centraal.
Een standaard hybride warmtepomp met een vermogen van 4 kilowatt, inclusief volledige installatie, is in een jaar tijd 850 euro goedkoper geworden, laat Vereniging Eigen Huis, die collectieve inkoopacties verzorgt, aan het AD weten.
Vorig najaar kostte het standaardmodel nog 4.250 euro, na aftrek van subsidie. Nu ligt de prijs op 3.400 euro. Daarmee is ook de terugverdientijd met ongeveer een jaar gedaald, van ongeveer zeven jaar naar gemiddeld zo'n vijf tot zes jaar.
De vereniging voor woningeigenaren zegt tegen het AD dat de prijs van hybride warmtepompen steeg toen werd aangekondigd dat deze verplicht zouden worden. Nu de verplichting is weggevallen moeten leveranciers scherpe prijzen voeren om ze alsnog te verkopen.
Hoge voorraden van warmtepompen
In 2022 kondigde toenmalig minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge aan dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht zou worden bij vervanging van de cv-ketel. Maar in het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet Schoof van PVV, VVD, NSC en BBB is de verplichting geschrapt.
Naar aanleiding van de verplichting schroefde de industrie de productie op en werd geïnvesteerd in het opleiden van installateurs. De vraag werd ook nog eens aangewakkerd door de energiecrisis die de Russische inval in Oekraïne veroorzaakte.
Nu de verplichting van de baan is en gasprijzen zijn gedaald, zitten fabrikanten en groothandels met fikse voorraden, zegt installatiebrancheorganisatie Techniek Nederland tegen het AD. Volgens Rick Bruins van warmtepompfabrikant Remeha zijn installatiebedrijven genoodzaakt iets aan hun prijs te doen.
Dit wordt nog eens versterkt door de komst van nieuwe partijen op de markt die warmtepompen leveren van rond de 3.000 euro inclusief installatie. Ondanks de gedaalde prijzen is de vraag naar hybride warmtepompen nog niet terug op het niveau van een jaar geleden, aldus Bruins in het AD.